FrankrijkinBeeld.nl 

     

        

     

 

 

                                                                                                                               Gorges du Tarn

 

                                     

We rijden op het Viaduc de Millau en krijgen zicht op de stad Millau en de entree van de Gorges du Tarn . Onze bestemming waar we u op deze pagina met veel fotomateriaal en informatie kennis mee gaan laten maken . In het zuiden van het Massief Central bevinden zich aan de rand van de Cevennes en de Grands Causses, hoogvlakten van kalksteen, op een relatief hoog niveau .Deze zijn buitengewoon droog . Het kalksteen met al zijn spleten en gaten neemt het water zeer snel in zich op, hierdoor ontstaan op een veel lager niveau onderaardse netwerken van stroompjes. Deze stroompjes komen samen in de grote rivieren van dit gebied, die in de loop der duizenden jaren diepe kloven hebben uitgeslepen .De Gorges hebben de hoogvlaktes in stukken verdeeld. Aan dit onafgebroken werk van de wateren danken wij niet alleen de diepe dalen van o.a. de Lot , de Tarn , de Jonte en de Dourbie maar ook de vermaarde grotten van Aven Armand en de Grotten van Dargilan .Vanuit Millau zullen we u meenemen de Gorges in .We starten in het departement Aveyron waarin o.a.Millau ligt en eindigen in La Maléne in het departement Lozére. Alvorens we afdalen naar de kloof, rijden we nog even over het " Viaduc de Millau"  de top attractie momenteel in deze regio. De onderstaande dia reportage geeft u een indruk van de mega constructie van dit bouwwerk . Een technisch hoogstandje van wereldklasse.

 

                                                            Le Viaduc de Millau

.

We rijden op de A75 in noordelijke richting en komen aan bij de Peage van het Viaduc de Millau.

 

                                     

 

 

                                                                    Millau

 

                                      

We zijn aangekomen in Millau. Deze stad (22000 inw.) is gelegen bij de uitmonding van de Dourbie in de Tarn en is het belangrijkste toeristencentrum van de regio Tarn en Grands Causses. Lopend op het plein van Le Mandarous in het hart van de stad voel je de sfeer van het centrum op je afkomen . Vele gezellige terrasjes lonken hier naar de welkome toerist. Sinds de middeleeuwen heeft de stad zich ontwikkeld dankzij de handschoenen en lederindustrie die zijn hoogtepunt bereikte in de 18e eeuw. Bezoek ook eens het museum van het leerwerk en handschoenen van Millau in het herenhuis de Tauriac.

 

 

 

                                                 

Op een aantal avonden in het hoogseizoen wordt er op dit plein een avondmarkt georganiseerd , de gasten maken hier kennis met veel streekgerechten . Eten en drinken is hier dan ook een feest. Voor meer informatie over Millau klikt u even op de bovenstaande banner .

 

                                      

                                                 Millau in de avonduren, de terrassen rond het plein zijn druk bezet. Er heerst een gezellige sfeer.

                

                                      

                                                      De oude overdekte markt hal van Millau, gebouwd en versierd  met veel staal materiaal .

                                                                              

 

                                       

                                                                                                                                        La Puncho D'Agast

 

                                                                                                                              

                                       

In Millau is een groot aantal gebouwen bewaard gebleven uit vroegere tijden .Zo denk ik aan de kerk Saint Martin , de oude wasplaats uit de 18e eeuw en de overblijfselen van een oude middeleeuwse brug over de Tarn waarop een 15e eeuwse bewaard gebleven molen staat. Verder de oude stad in waar u in de smalle straten en steegjes vele winkels en eethuisjes tegenkomt . Op het plein Maréchal Foch wordt u omgeven door 12e eeuwse pilaren van de bebouwing. Rond het plein opent zich een labyrint van kleine steegjes. Kortom Millau is zeker een bezoek waard ! Wij gaan verder en laten Millau achter ons. We vertrekken in de richting van Riviere sur Tarn waar wij ons kamp zullen opslaan.

 

                                                                                            Compeyre

 

                                       

Vanuit Millau rijden we via de beruchte N9 richting Aguessac.Alvorens we rechtsaf slaan richting de Gorges du Tarn krijgen we zicht op Compeyre.De typisch voor deze omgeving bekende bouwstijl van de dorpen zullen we nog een aantal keren tegenkomen in de Gorges du Tarn .

                                                                                                                      

                                                     Riviëre sur Tarn

                                                                                                                        

 

                                       

                                                                                                   Nabij Riviëre sur Tarn ..........

 

                                        

Riviëre sur Tarn ; Het dorpje ligt aan de oever van de Tarn, naast zonrijke heuvels waar de krekels zingen en heerlijke kersen en druiven op de edele wijnstokken van de uitstekende wijn " Côtes de Millau " rijpen. Op één kilometer afstand bevindt zich een recreatiepark : openbaar zwembad met glijbanen, aangelegd schaduwrijk strand aan de oever van de Tarn, tennisbanen, sportvelden ….Verder vindt u er enige middenstand waar u de boodschappen kan halen.In het dorpje bevindt zich een  Office de Tourisme waar u een schat aan informatie over de omgeving kan krijgen. De oude vriend hierboven op de foto heeft pal naast het Office de Tourisme zijn winkeltje en verkoopt er iedere dag heerlijke verse groenten, een krant, en heeft er eigen handgemaakte rieten mandjes in de verkoop. Ik kocht er 's morgens vaak de groente voor die dag en maakte daarbij deze foto.  Merci Monsieur.!

Op een mooie avond maakten wij een wandeling vanaf Camping Le Peyrelade naar het hoger gelegen chateau de Peyrelade. Het is een wandeling met daarin een pittige klim, over paden met veel los grind en leisteen, die ons later een fantastisch uitzicht over het dal van de Tarn bezorgde. Een mooie fotoreportage van de wandeling en een korte routebeschrijving vind u door even op de onderstaande wandellink te klikken.

 

                                                                                

 

 

 

                                              Voor informatie/download van de track naar Chateau Le Peyrelade klikt u even op de volgende link. 

                                                                                                              

 

 

                                                                   Mostuëjouls

 

                                        

We trekken vanuit Riviëre sur Tarn dieper de Gorges in en komen langs schilderachtige dorpjes.Mostuëjouls is er één van . De dorpjes zijn  gelegen onder de ruige kliffen van de Causse Sauveterre. In Mostuéjouls zijn met name het prachtige kasteel en de stenen steegjes een bezoek waard.

 

                                            

In de straatjes van Mostuéjouls komen we op één van de deuren de Cardabelle (Distel) tegen . De Cardabelle groeit vlak op de bodem van de Causses. U ziet ze in deze streek vaak opgehangen op de deuren van schuren of woningen als natuurlijke barometer. Wanneer de bloemblaadjes opengaan wordt het mooi weer ; de regen is opkomst als de blaadjes zich sluiten .

 

                                        

Vlak aan de Tarn , en langs de oprit van camping Le Resclauze kunt u de unieke 12e eeuwse kerk Notre Dame des Champs met een klokkentoren zien . In een muur van deze toren zijn boogvormige openingen gevormd . Het geheel is in Romaanse stijl gebouwd, behalve de kapel deze is in gotische stijl, en gelegen rechts van het middenschip. Door zijn prachtige ligging heeft men vanaf de begraafplaats bij de kerk een mooi zicht op Mostuéjouls en zijn omgeving. Een bezoek aan deze kerk is zeker de moeite waard. Na ons bezoek aan deze kerk vertrekken we richting Le Rozier.

 

                                                          Le Rozier en Peyreleau

 

                                      

                                       

Waar de Tarn en de Jonte samenvloeien, verheft zich de rots van Capluc op het uiteinden van de Causse Méjean . Le Rozeir en Peyreleau zijn de aangrenzende dorpjes.Het ene in Lozére, het andere in Aveyron, zij liggen beiden aan de voet van de helling die de rand van de Grands Causses vormt. Voordat u in Le Rozier aankomt gaat u langs de romaanse kerk uit de 12e eeuw; in de pastorie is galloromaans aardewerk met een oud doopvont bewaard gebleven . Peyreleau ligt met haar kerk , een oude kantelentoren en haar woningen trapsgewijs en fabelachtig mooi op de heuvels van de Causse Noir.

 

                                      

We rijden vroeg in de morgen in de Gorges de Jonte,nabij de vaas van Sévres en krijgen een prachtig zicht op Peyreleau .Voor een mooie impressie van dit schilderachtige dorpje kan u een kijkje nemen op de onderstaande diareportage

 

 

.

Komend vanaf de Causse Noir kijken we op de Gorges van de Jonte en de Tarn (achtergrond) . Beneden in het dal liggen Peyreleau en Le Rozier.

 

Vanuit Le Rozier en Peyreleau vertrekken we voor onze tocht door de Gorges du Tarn . We volgen de route vanaf Le Rozier in de richting van Florac . Onderweg zullen we een aantal keren de route verlaten om er te kunnen genieten van de uitzichten die de diverse Belvedères ons bieden . Vanaf Florac tot aan Le Rozier heeft de Tarn geen enkele zijrivier en krijgt deze alleen het water, afkomstig van de Causses die erlangs liggen . Het merendeel stort met watervallen direct in de rivier. U ziet hier in de Gorges de indrukwekkendste rotskloven met hun steile rotswanden van 400 a 500 meter hoog. De grillig gevormde rotsen leveren met hun kale okerkleurige of roze, af en toe zwarte gestreepte tinten een sterk contrast tegen de vele kleuren groen van de vegetatie langs de oevers van de Tarn . U gaat hier van het ene schitterende uitzicht naar het andere, langs eenzame gehuchten , kastelen en belvedères. Veel plezier in dit prachtige stukje Frankrijk !

 

                                      

Nadat we Le Rozier achter ons hebben gelaten en in de richting van de Tarn zijn gereden krijgen we op de brug zicht op de oude Pont de la Muse. Deze brug is in 1900 tijdens overstromingen en extreem hoge waterstand weggeslagen . De restanten ervan worden langzaam maar zeker door de natuur in zijn greep genomen .We gaan na de brug rechtsaf en rijden de Gorges du Tarn in op weg naar onze eerste stop in de Gorges, het dorpje Les Vignes.

 

                                      

Het oude gehucht van La Sabliére klampt zich vast aan de steile hellingen van de rotsen van Cinglegros. Het dorpje is vanaf de doorgaande weg bereikbaar gemaakt via deze kabelbaan. Zowel de bewoners als diverse goederen gaan ermee over de rivier.

 

                                                                                       Les Vignes

 

                                      

                                               

We zijn in Les Vignes. Het dorp ligt aan de rechteroever van de Tarn. aan deze kant van de rivier klimt een bochtige weg omhoog naar de vlakten van de Causse Sauvetere. Na 5 KM op deze klim kan u rechtsaf naar het Point Sublime, vanwaar u vanaf een hoogte van meer als 400 meter uitkijkt over de Tarn en de prachtige Gorges en Causses. Meer informatie en een prachtige reportage over de Causses kan u zien op onze pagina over een prachtig mooi  gebied het Parc des Grands Causses . Bovenaan de klim zijn we in St Rome de Dolan , hier vindt u ook een camping municipal waar u vanaf de plaats prachtig uitzicht heeft op de Gorges . Camping is ook een uitstekende camperplaats.! Ook voor Kanotochten op de rivier moet u in Le Vignes of in La Malene zijn. Meer informatie hierover vindt u door een klik op onderstaande link .

 

                                                                                            

 

 

                                      

 

                                                  Vanaf het Point Sublime bij Les Vignes kijken we op de Gorges du Tarn en de Causse Méjean .

                                      

 

Vervolgens voert de weg ons naar de Pas de Soucy. Hier vormt een massa van neergestorte rostblokken een natuurlijke dam waar de Tarn moeizaam doorheen stroomt. Via de onderstaande Dia-Reportage laten we u het traject zien vanaf de Pas de Soucy  langs de versmallingen in de Gorges du Tarn naar La Malene .

 

.

We komen aan bij de Pas de Soucy. Via een goede trap kunnen we vanaf een plateau deze versperring in de Tarn goed bekijken.

 

 

                                       

La Maléne in volle glorie. Topattractie in dit dorp is de boottocht. Na een afdaling in een boot kunt u terug naar La Maléne per georganiseerde taxi . De afdaling geschiedt in boten met platte bodem die door een schipper worden bestuurd door de stroomversnellingen ( ratchs) en rivierbeddingen (planiols) die elkaar hier wispelturig afwisselen .Alleen op deze wijze krijgt u de beste indruk van de passage door de uitzonderlijke versmallingen ,het mooiste gedeelte van de Gorges du Tarn . Echt een prachtige tocht! Meer informatie erover via de beide onderstaande informatielinks.

 

                                                                                                                               

                                      Informatie over de boottochten                                       Toeristische informatie departement Lozére

 

                                                                                                                   

                                        

Vanaf La Maléne voeren de haarspeldbochten u naar de Causse Méjean. U heeft hier een weergaloos mooi uitzicht op de Gorges du Tarn en La Maléne . Wij verlaten hier de Gorges du Tarn en keren via de Causse Méjean retour naar onze camping in Riviëre sur Tarn . Het traject vanaf La Maléne en Florac zal in een later stadium aan deze reportage worden toegevoegd.

 

                                        

We zijn boven ! Na een geweldige klim via vele haarspeldbochten hebben we de Causse Méjean bereikt. We zijn in een andere wereld ! Wilt u die wereld ook van dichtbij meemaken klikt u dan even op de bovenstaande foto en u kan volop verder genieten van prachtig beeld materiaal van o.a. de Causse Noir en de Causse Sauvetere..

 

                                                                                                         

 

                                                 

 

                                                                              

 

    

                                                                                                              Campings langs de Tarn

  

Om u uitgebreid kennis te kunnen laten maken met deze fascinerende omgeving  hebben we een aparte pagina gemaakt waarop een aantal campings worden getoond van waaruit u dit gebied kan gaan ontdekken. Via een klik op de onderstaande afbeelding komt u direct op deze camping pagina.

 

                                                                                                                      

Zoekt u ook een leuke camping in de omgeving van de Gorges du Tarn of de Grands Causses ; klik even op ons tentje voor meer infomatie!

Nieuw op deze pagina zijn:

Camping Les Peupliers in Riviere sur Tarn

Camping Du Viaduc in Millau

 

 

 

                   

               

                © FrankrijkinBeeld.nl 2008