FrankrijkinBeeld.nl 

     

        

     

 

 

                                                                                            Dordogne.

 

 

                               

 Dordogne ligt op de westelijke uitlopers van het Massif Central .De rivier die ontspringt op de Puy du Sancy (Top 1886 Mtr.) stroomt door een bijzonder vruchtbaar landbouw gebied met op de heuvels rondom de rivier volop bossen.. Vanaf het Massif Central stroomt zij over 490 km door de departementen Puy-de-Domme, Corrèze, Dordogne en Gironde naar de Atlantische Oceaan.In de regio bij Sarlat zijn het hoofdzakelijk loof en eikenbomen die de heuvels bedekken . In het gebied zijn vele oude gebouwen uit de oudheid bewaard gebleven , dit omdat er een ideaal klimaat heerst , droog en warm in de zomer en mild  in de winter . De beste tijd om in dit geweldige gebied op vakantie te gaan is dan ook tussen Mei en Oktober. Tussen juli en September is de kans op regen het kleinst . Wij bezochten de Dordogne in het begin van het vakantie seizoen . Het gebied ligt zo'n 850 Km. ten zuiden van de  Nederlandse grens.

 

                                                                                 

 

 

                                              

Wij slaan ons kamp op in Carsac-Aillac , een klein dorpje , gelegen direct aan de rivier La Dordogne , zo'n 9 kilometer onder Sarlat la Caneda . Carsac is een  dorp met alle voorzieningen, zoals bakker, slager, supermarkt, bar-tabac, apotheek, postkantoor en medische voorzieningen. Er wonen prettige mensen, waar je je welkom voelt.
Voor uitgaan moet je naar Sarlat. Natuur en cultuur in overvloed. Volop gelegenheid voor wandelingen. Gemeente doet veel aan verbeteringen voor de toerist. Bezoek ook eens de glasblazerij in het dorp , de blazer zal u kennis laten maken met de cultuur van dit vak.

 

                         

We wandelen door de rustige omgeving van Camping Les Plein Air de Bories in Carsac-Aillac . Na een boomgaard vol met fruitbomen , en een prachtig vergezicht over de akkers langs de rivier komen we aan bij het kerkplein van het dorp . Aan de rand van het plein staan een aantal woningen die de typische bouwstijl van deze omgeving laten zien . Torentjes , overdekte veranda's , en uitbundige details laten u kennis maken met de stijl van de streek .

                         

                                                                        Zicht op de ruïnes bij de kerk in Carsac Aillac

 

                                            

Vlak voor de Kerk in Carsac-Aillac staat dit mooie Maria beeld . De kerk is open voor bezichtiging , iets wat zeker aan te bevelen is .Iets verderop , even voorbij de kerk en richting het dorpscentrum komt u de glasblazerij tegen . Na een bezoek aan de Boulangerie in het dorp keren we met wat pain's terug naar de camping .

 

                        

In diverse dorpjes en steden van deze regio , worden gezellige markten gehouden , hier zijn we op Zaterdagmorgen in Gourdon . Gourdon is trouwens een leuke stad om even doorheen te dwalen , overal kleine straatjes en steegjes die hun geheimen prijsgeven. Gourdon ligt op een 256 Mtr. hoge heuvel , al van verre kunt u de stad zien liggen . Ten noorden van de kerk is via een lange trap een uitzichtpunt te bereiken vanwaar je een schitterend uitzicht over het stadje en zijn omgeving hebt .

 

 

 

                                              

                                                

                                                         

 

                                                                             

               

Chateau les Milandes is een kasteel dat dateert van 1489. Het ligt in een zeven hectare groot park. In de jaren vijftig en zestig woonde hier de Amerikaanse zangeres Josephine Baker met twaalf door haar geadopteerde kinderen uit verschillende landen en van allerlei ras. In het chateau getuigen de diverse wassenbeelden en foto''s van de roem van deze bijzondere vrouw . In de tuinen van het park worden nu op beperkte tijden roofvogelshows gehouden door een valkenier. Zo wordt er o.a. een show gegeven met een prachtige UHU uil .  Vanaf het landgoed Les Milandes gaan we via een paar dorpjes langs de rivier terug naar Carsac.

 

 

 

                      

Via Beynac en la Roque Gagéac  rijden we langs de oevers van de Dordogne , het water heeft hier de laatste weken heel erg hoog gestaan in de rivier , de landerijen hebben veelal blank gestaan . Dit alles had te maken met hevige regenval in het Massif Central  alwaar de rivier zijn oorsprong heeft. In La Roque Gageac gaan we even uit de auto  en bezoeken daar de grotwoningen . Iets verderop in het dorpje ligt ook een mooie plantentuin waar ook subtropische planten groeien , zeker een bezoekje waard.

          

               

La Roque Gageac is een leuke plaats om een bezoek aan te brengen tijdens de vakantie. Het is mogelijk om een wandeling te maken in de ruïne van de rots waartegen het dorp is aangebouwd, en er kunnen rondvaarten worden gemaakt op de Dordogne

 

 

                                     

De Dordogne is ook rijk aan vele kastelen , hier op de foto ziet het kasteel van Castelnaud la Chapelle.  Dit kasteel uit de 12e eeuw , dat in de 14e eeuw werd verbouwd tot een militair fort was tijdens de honderdjarige oorlog  lange tijd in handen van de Engelsen . Hier konden de Engelsen het fort van Beynac goed in de gaten houden . Na de Franse revolutie raakte het fort in verval  en is pas in 1969 weer gerestaureerd. Het kasteel herbergt nu een Museum met als onderwerp de oorlogen. Vanaf het oostelijke terras heeft u werkelijk een fantastisch uitzicht over de vallei van de Dordogne.  Via de button naast de foto kan u van diverse kastelen in deze regio informatie opvragen.

 

 

                                                                              Sarlat la Canéda

                

 

Het centrum van de Perigord Noir. Ook wel de parel van de Perigord genoemd. Een absoluut toeristisch centrum.

Oorspronkelijk een eenvoudige Gallo-Romeinse nederzetting, waar in de 9e-eeuw een benedictijner klooster werd gevestigd. Vanuit dit klooster heeft de stad zich ontwikkeld tot een welvarende stad in de Middeleeuwen.  De stad heeft tussen 1450 en 1500 een zeer welvarende periode doorgemaakt. Uit deze tijd dateren vele huizen in Sarlat. In de begin jaren van 1960 was Sarlat een vervallen stad. Dankzij de toen ingevoerde monumentenwet in Frankrijk is de stad op de urgentielijst geplaatst en in de loop van de afgelopen decennia gerestaureerd. De gehele binnenstad is een monument op zich.

 

 

                                                                 

                                                                                               Office du Tourisme Sarlat

                          

 

                                                                  

Vanaf het gezellige plein  Place de la Liberté in Sarlat lopen we verder door het gezellige centrum van dit regio stadje . Diverse steegjes tussen de stokoude gebouwen door zijn een lust voor het oog . Wat u zeker niet mag missen in Sarlat : De zaterdag markt , razend populair bij de Franse standwerkers voor allerlei streekproducten zoals Truffels , Noten etc.etc. . Een automobielmuseum waarin vooral de geschiedenis van de Franse auto wordt weergegeven . De omgeving van de Kerk in Sarlat  met o.a huizen daterend uit de 12e en 15e eeuw. 

 

                                    

Het maken van een kanotocht op de rivier is een zeer ontspannende bezigheid . zodra je in de kano zit en kan genieten van het uitzicht op de oevers laat u het jachtige leven achter zich.  het kan ook druk zijn op de Dordogne , er wordt vooral in de zomermaanden natuurlijk veel gevaren , maar de sfeer is relaxed en bijzonder gemoedelijk. Hier ziet u het mooie kasteel van Montfort , wat direct op een rotspunt staat in de mooiste meander van de rivier . Vanaf het strandje van Camping Le Plein Air Des Bories kan u een kanotocht maken  naar o.a. La Roque Gageac , de tocht gaat over het mooiste stukje van de Dordogne , onderweg komt u langs diverse plaatsen waar u even kan genieten van een hapje en een drankje.

 

                                         

                            Vanaf de oevers van de rivier , zie je diverse kanoërs voorbij varen , al deze mensen genieten van een heerlijk tocht over de rivier.

 

                     

De mooie landelijke omgeving van Carsac. Een avondwandeling door de landerijen alhier is geen straf. op diverse plaatsen kan men ook afslaan naar een zichtpunt op de rivier. Mais,andere graan gewassen, perzikken en abrikozen vindt men hier op de akkers. Op de achtergrond ziet u op de rotswanden langs de Dordogne het plaatsje Turnac. Vanuit Groléjac aan de overzijde van de rivier is dit dorpje, waar de tijd echt lijkt te hebben stilgestaan te bereiken. Een aanrader om dit eens even te bezoeken.

 

 

                                         

                                             Genieten in de Dordogne van een prachtige zonsondergang. Deze regio is zeker een bezoek waard.

                           

                       

© Frankrijkinbeeld.nl 2003/2008